Nucleus® Rouwhulp

 

Wat is dat eigenlijk, de Nucleus® visie? 

 

Nucleus® Rouwhulp werkt met de Nucleus® visie; een model gebaseerd op het idee, dat het brein twee geheugen systemen heeft; Deze twee systemen communiceren voortdurend met elkaar en maken ons tot de persoonlijkheid die we zijn.

Bij een trauma ontstaat er als het ware een verstoring in de onderlinge communicatie tussen deze twee geheugensystemen. Vooral bij een shock is het zo dat we externe informatie ( zoals geluiden, kleuren, geuren, beelden )  wel in ons onderbewuste geheugen systeem opnemen, maar dat we die informatie op dat moment niet kunnen verwerken met het bewuste geheugen systeem.

We slaan alle informatie dus op in ons onderbewuste; ook wel het rechter brein genoemd. Dit is het geheugen dat alle feiten die binnenkomen niet analyseert en er geen taal aan geeft

 

Een hele mond vol, maar hier komt het op neer: 

 

Het is een feit dat we, door miscommunicatie in ons geheugensysteem, nog jarenlang "getriggerd" kunnen worden door alle signalen die lijken op de signalen die er waren tijdens de hevige gebeurtenis. Ons geheugensysteem heeft ze destijds niet geanalyseerd, niet vertaald en er daardoor ook geen "goede opbergplaats" aan kunnen geven in ons brein.

Op het moment dat er een trigger is, herhaalt ons lichaam elke keer het gevoel dat je had op het moment van de heftige gebeurtenis/trauma. 

Het is mede hierdoor waarom we maar niet begrijpen dat we plotseling ( op schijnbaar willekeurige momenten) zo intens overweldigd kunnen worden door gevoelens van angst, verdriet, verwarring, paniek of pijn.

Een Nucleus®Coach zoekt juist in die emotie naar de sleutel, of "the missing link"; die wel is opgeslagen in je brein, maar die niet gemakkelijk bewust opgeroepen kan worden.

 

Triggers worden met ons hele lichaam vertaald naar reële klachten; soms vaag, soms overduidelijk. 

De nucleus coach helpt je onder andere met het opsporen van de onderbewuste herinneringen. En helpt je met het "resetten" van de gevoelswaarde daarvan. 

Heel eenvoudig, en vaak ongemerkt.

 

Het kan ook gebeuren dat bij het verwerken van rouw, dieper onderliggende rouwlagen naar boven komen.

Onverwerkte gevoelens, die onderbewust gekoppeld worden aan de meest recente rouw.

Het is dan heel goed om ook naar die onderliggende gevoelens te kijken.

Zodat je stap voor stap op weg wordt geholpen naar wat de doelen die je wilt bereiken.