Rouw bij kinderen

 

IN een drukke boekwinkel klaagde een gefrustreerde moeder tegen een van de verkopers: „Jullie hebben een winkel vol boeken, maar niets om mijn kind te helpen!” Ze zocht naar advies om haar zoontje te helpen met verwerken van de plotselinge dood van een familielid. 

 

Kinderen in rouw..het is inderdaad een moeilijk onderwerp.

Een onderwerp die de meesten van ons het liefst uit de weg zouden gaan.

Of omheen willen praten.

Meestal goedbedoeld; Om het kind te beschermen tegen de heftige emoties van verlies. Maar ook wel uit de angst die we zelf misschien hebben; De eindigheid van het leven. Dat alles onomkeerbaar lijkt te stoppen.

Iemand die sterft, kun je nergens meer op de wereld terugvinden. Dat is heftig. Het voelt definitief en traumatisch.

Het zijn gebeurtenissen die we, als volwassenen, eigenlijk ook niet goed kunnen "handelen".

 

Het is voor een kind daarom ook heel beangstigend om met het verlies van de dood geconfronteerd te worden. Kinderen voelen zich geborgen in de zorgzame omgeving van het gezin, maar vervolgens neemt de dood ineens iemand weg uit die veilige omgeving. (of echtscheiding, of immigratie

 

Hoe kun je een kind helpen in zulke heftige situaties?

 

Onderschat niet de uitwerking die het trauma van verlies heeft op het kind. 

Kinderen kunnen zich lichamelijk en/of psychisch ziek gaan voelen. Stel het kind daarom regelmatig gerust en moedig haar of hem aan om vragen te stellen en zich vrij te uiten. Ook al zijn het gevoelens van woede of schuld.

Bied ruimte en een veilige sfeer om alles te kunnen zeggen wat het voelt.

 

Kinderen moeten de feiten weten.

Anders kan het zijn dat de gebeurtenis in het hoofd van het kind zijn eigen leven gaat leiden. En dat kan later leiden tot bijvoorbeeld angsten en/of depressies.

Het is verstandig om kinderen uit te leggen wat er aan de hand is, maar dan wel op zo’n manier dat ze het kunnen begrijpen.

 

Dat is niet makkelijk, want elk kind is anders en kan dus ook de informatie anders opvatten, verwerken of anders in zich opnemen.

De uitleg moet gebaseerd zijn op de specifieke behoeften van het kind.

 

Nucleus® Rouwhulp voor Kinderen helpt pijn en verdriet op een simpele, speelse en ontspannende manier te verwerken.

 afgestemd op kinderen tot 12 jaar.

Nucleus® Rouwhulp voor Jeugd biedt een rouwprogramma ontwikkeld voor jongeren vanaf 12 jaar. 

 

Nucleus® Rouwhulp richt zich, wat betreft de vorm van vraagstelling en qua benadering, op de specifieke behoeften die passen bij elke leeftijdsgroep.